czwartek, 31 marca 2011

Zakręcone drożdżówki z jagodami

Zawsze się zastanawiałam jak wyczarować taki kształt zakręconych bułeczek, jak tylko zobaczyłam je tutaj stwierdziłam, że muszę je zrobić. Wyszły puchate i wilgotne dzięki dodatku sera. Spróbujcie na pewno się nie zawiedziecie : )


Składniki (12 dużych bułek):
3/4 szklanki letniej maślanki,
6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego,
3 jaja,
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej,
1/4 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
20 g drożdży świeżych,
szklanka ciepłego mleka,
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek,
 Nadzienie: 
8 dag sera białego,
4 dag masła,
1 żółtko,
szklanka jagód (ja użyłam mrożonych, wcześniej rozmroziłam),
Wykonanie:
 Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru i zalać ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn dodać do mąki, plus pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości. Składniki na nadzienie dobrze wymieszać pod koniec dodając jagody. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku,  dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem na 12 części (otrzymamy ślimaczki), można podzielić na więcej będą mniejsze i w sumie zgrabniejsze : ) . Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić, jak na zdjęciach.






     

1 komentarz:

  1. Jagódki? O tak, bułeczki wyglądają apetycznie ;-)) Jeszcze sama nie piekłam takich, ale chętnie wypróbuję ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)