piątek, 1 kwietnia 2011

Cynamonowe palmiery

Pyszna przekąska zrobiona z ciasta francuskiego, po odpowiednim uformowaniu i upieczeniu ciastka w kształcie przypominają liście palmowe. Można je zrobić na słodko tak jak ja z cukrem i cynamonem, lub z czekoladą, albo na słono dodając szynkę, ser i ostre przyprawy. Świetna propozycja dla pukających do drzwi niezapowiedzianych gości, przygotowanie i pieczenie zajmuje około 20min : D , tak więc do roboty moi drodzy... Przepis znaleziony tutaj


 Składniki:
gotowe opakowanie ciasta francuskiego,
1-2 łyżki cynamonu,
2-3 łyżki cukru,

Wykonanie:
Cukier wymieszać z cynamonem, rozłożyć ciasto na blacie oprószonym cukrem lub mąką, mieszanką cukru i cynamonu posypać ciasto, następnie złożyć prawą część ciasta do środka, tak samo z lewą stroną, znowu posypać mieszanką i złożyć tak do wyczerpania stron ciasta. Tak złożone ciasto pokroić na około centymetrowe kawałki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Posypać mieszanką cukru, lekko spłaszczyć dłonią. Piec jakieś 12-15 min w 200stopniach.

1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)