niedziela, 17 kwietnia 2011

Filet rolowany boczkiem z serem

Chciałam coś innego, tak żeby filet był soczysty, więc zawinęłam go boczusiem, a do środka włożyłam ser żółty. Upiekłam w piekarniku i wyszyło super, bardzo lubię odskocznię od panierowanych kurczaków. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i zieloną sałatą.

Składniki (dla dwóch osób):
- 2 filety z kurczaka,
- dwa plasterki żółtego sera,
- 3 lub 4 plastry boczku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, tymianek, bazylia
- łyżka oleju

Wykonanie:
Filety zamarynować w mieszance z przypraw i oleju. Zostawić na kilka godzin. Filety lekko rozbić tłuczkiem, położyć plaster sera, zwinąć i zrolować w jeden lub dwa kawałki boczku, spiąć wykałaczkami po bokach, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec przykryte około 25-30 min w 200stopniach, odkryć na 5-7 min, tak aby boczek się zrumienił. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą. 


1 komentarz:

  1. MHmh.. filet z nutą boczkową? Czemu nie! ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)