Rabarbarowy sezon czas zacząć. Jako mała dziewczynka rabarbar wcinałam maczając w cukrze, jak pewnie większość z was ?? ; ).
Z drugiej strony w późniejszym czasie stroniłam od niego, a teraz kolejna odmiana, lubię go pod różną postacią. Pierwszy przepis na moim blogu z serii rabarbarowej i nie ostatni. Oryginalny przepis z kwestii smaku był z imbirem, którego szukałam po całej okolicy, zaglądając do każdego sklepu. Tak bardzo chciałam zrobić to ciasto z imbirem, że skończyło się na cynamonowym cieście i imbirowej kruszonce, też dobre ; )
Składniki:
180 g mąki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
1/2 łyżeczki sody,
20 dkg miękkiego masła,
16 dkg cukru plus kilka łyżek do odsączania rabarbaru,
pół łyżki cynamonu,
3 roztrzepane jajka,
40 dkg rabarbaru,
Kruszonka:
masło, 2 łyżeczki proszkowanego imbiru, mąka, cukier, pół opakowania cukru waniliowego
Wykonanie:
Na kruszonkę to tak na oko(przykładowo ćwiartka kostki masła, 3 łyżki cukru i 6-8 łyżek mąki), zagnieść produkty, tak aby powstały okruchy, a później kula, którą wkładamy do zamrażarki na czas robienia ciasta.
Formę na ciasto wysmarować masłem. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki, zasypać kilkoma łyżkami cukru odstawić na 15-20 min kilka razy przemieszać, odcedzić z soku.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, cynamon oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą). Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja).
Takie wypieki przypominają mi o zbliżającym się lecie ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl