czwartek, 7 kwietnia 2011

Czekoladowa babka na jogurcie z polewą czekoladową

Czeko czeko czekoladowy zawrót głowy... mięciutka i wilgotna babka z pyszna kremową polewą. Pięknie wyrasta w formie i szybko znika z talerza. Posmakuje nawet zwolennikom tych bardziej mokrych ciast :). 

       Składniki:
  • 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników.
ormę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą mann, masa zajmie około 3/4 formy. Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, wystudzić lekko i wyjąć z formy.


      Polewa:

  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady (ja dałam pół na pół gorzką i mleczną)
  • 15 g cukru
  • 15 g masła
 Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.


1 komentarz:

  1. Podstawowe składniki z kuchni, więc można nawet bez większego trudno upiec taki smakołyk! Z pewnością kiedyś wypróbuję ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)