Składniki:
2 szklanki wody,
1 szklanka cukru,4 średniej wielkości cytryny,
2 opakowania budyniu ( u mnie były śmietankowe),
pół kostki masła,
500 ml śmietany kremówki,
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody,
cukier puder,
4 opakowania herbatników,
Jasny biszkopt
Wykonanie:
Budynie waniliowe lub śmietankowe rozpuścić w szklance wody. Do rondelka wycisnąć sok z dwóch cytryn, plus szklanka wody. Wstawić na gaz, dodać cukier i w tym ugotować rozmieszany budyń.
Do gorącego budyniu dodać masło i rózgą wymieszać, szybko, żeby nie powstały grudki. Gorące wylać na biszkopt. Po wystygnięciu nałożyć ubitą śmietanę kremówkę z żelatyną(lekko posłodzić cukrem pudrem).
Herbatniki, ważne żeby były całe. Lukier do herbatników zrobić z dwóch cytryn i cukru pudru. Ciasteczka maczać w lukrze i układać na kremówce, dodatkowo wierzch herbatników posmarować pędzelkiem zamoczonym w lukrze, tak żeby nie spływał z ciasta.
Lekkie ciasto, które w pewnością rozpływa się w ustach ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl