piątek, 18 marca 2011

Biszkopt rzucany

Przepis na biszkopt najlepszy jaki do tej pory spotkałam, wychodzi pięknie puszysty i nigdy nie opada.


Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej przesianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Wykonanie:
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać jeszcze chwilkę. Rozbełtać żółtka, przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszać delikatnie żółtka z pianą z białek. Wymieszać mąki z proszkiem i powoli dodawać do masy jajecznej. Wyłożyć do blachy, tortownicy itp. Piec 25-30 min w 180stopni, ja piekę bez termoobiegu, grzałka dolna i górna.
Ważne!!! Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm, można dla pewności zrobić to dwa razy :).

 Biszkopt kakaowy:
Z podanej ilości mąki odjąć 2 łyżki i dodać 2 łyżki kakao. 

 

2 komentarze:

  1. Ale po co tu rzucanie? ;-P Czy jest to aż tak koniecznie? ;-p Nie chcę stracić takiego kąska ;-D

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Biedr_ona Nie martw się nie stracisz kąska, zyskasz lepszy smak:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)