Mięciutki biszkopt, puchata masa z ananasem, przykryta rozpływającą się pianką, a uwieńczeniem smaku jest starty trufelek. Pyszności, aż mi kubki smakowe pracują na pełny etat, wam też? :)
Składniki:
Przepis na biszkopt z tąd
Masa:
pół litra mleka,
25 dag masła (można zrobić z margaryną pół na pół),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
8 łyżek wiórek kokosowych,
4 żółtka,
3-4 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
Pianka:
4 białka,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki gorącej przegotowanej wody,
Dodatkowo:
puszka ananasa,
kilka cukierków trufli(5-6)
Wykonanie:
Zagotować mleko z cukrem i kokosem, odlać pół szklanki, w której roztrzepać żółtka z mąką i ugotować budyń. Jak ostygnie utrzeć z masłem na puch.
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i kąpieli wodnej (lepiej się rozpuszcza). Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią galaretkę.
Przełożenie ciasta: Biszkopt--- połowa masy--- pokrojony ananas--- druga część masy--- pianka--- starte cukierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)