czwartek, 24 marca 2011

Trot Pavlova

Wspaniała beza, jedna, wielka z bitą śmietana i kwaśnymi owocami mmmm, pycha! Myślałam, że jest to bardzo trudny deser do wykonania, nic bardziej prostego. Beza jest chrupiąca, w środku puchata i ciągnąca. Idealny pomysł na wykorzystanie białek np. z rogalików drożdżowych lub faworków i nic się nie marnuje.

 Składniki:
6 sztuk białek,
30 dag drobnego cukru, lub cukru pudru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu winnego, lub zwykłego białego,
250 ml kremówki,
kwaśne owoce np. truskawki, kiwi, jagody, maliny..

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier, mąkę i na koniec ocet.
Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć masę białkową w kształt koła, rozłożyć dosyć płasko, nie w szpic. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Piekłam z termoobiegiem dolna grzałka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i studzić w lekko uchylonych drzwiczkach.
Kremówkę ubić na sztywno bez cukru, wyłożyć na bezę i poukładać ciasno owoce.

1 komentarz:

  1. Mhmh.. i jak tu się oprzeć, kiedy widzimy taki przysmak? :>

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)