czwartek, 24 marca 2011

Filet faszerowany szpinakiem

Miałam ochotę na coś innego niż niezdrowy tłusty kotlet, bo jak długo można to jeść. Szybki wgląd do zapasów w lodówce i tak, szpinak jest, czosnek jest, filet jak zwykle jest i pomysł na obiad jak znalazł. A oto on:
Składniki
( dla dwóch osób) :
2 filety z kurczaka,
pół opakowania mrożonego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
kilka łyżek oliwy z oliwek,
łyżka sezamu,
przyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek,
papryka ostra,
oregano,
Wykonanie:
Mięso umyć, zamarynować wszystkimi przyprawami i oliwą, odstawić na godzinę do lodówki. Zrobić małą dziurkę i naciąć w środku kieszonkę. 
Szpinak rozmrozić w rondelku, odparować wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sola i pieprzem.
Filet wypełnić szpinakiem, końce przekłuć wykałaczką.
Folie do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć kurczaka, piec 30 min w 200stopniach.


1 komentarz:

  1. Wiosna.. i szpinak.. to jest to ;-D A Twój filecik smacznie się zapowiada.. ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)