środa, 23 marca 2011

Ciasteczka cytrynowe z advocatem

Maślane i kruche dzięki mielonym migdałom z nutą advocatu. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka-przepisy z całego świata".



 Składniki:
125 g masła,
250g cukru,
szczypta soli,
skórka ze sparzonej cytryny,
1 jajko,
180g mąki,
70g mąki ziemniaczanej,
10dag mielonych migdałów,
kilkanaście migdałów bez skórka,
3-4 łyżki ajerkoniaku,

Wykonanie:
Masło 10 dag cukru pudru, sól oraz skórkę ze sparzonej cytryny wyrobić na gładką masę, dodać jajo. Na masę przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i energicznie zagnieść ciasto, dodając mielone migdały. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni ( z termoobiegiem 160), blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na 3 mm, wycinać krążki o falistym brzegu(np kwiatuszki), w połowie ciasteczek zrobić w środku dziurkę np. zakrętką. Piec 8-10 min.
Obrane migdały pokroić wzdłuż w słupki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ajerkoniak utrzeć z resztą cukru pudru aby otrzymać konsystencję lukru, wyłożyć na środek ciasteczka bez dziurki, przykryć ciasteczkiem z dziurką. Na każdym ciastku ułożyć połówki migdałów. Odstawić aby lukier w środku stężał.


1 komentarz:

  1. Kiedy patrzę na Twoje wypieki, od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa ;-) Kruche ciasteczka...


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)