piątek, 18 marca 2011

Bycze bułeczki

Bycze bo podczas pieczenia dostały rogów(a miały być krzyżyki), w oryginale nazywają się Petit pains au lait i znalazłam je na tutaj Są pyszne z chrupiącą delikatna skórką i mięciutkim środkiem. Smakują każdemu.


 Składniki:
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżka drobnego cukru
50 g masła
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania   

Wykonanie:
Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż( ja zrobiłam to nożyczkami), przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut. Posmarować mlekiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)