piątek, 18 marca 2011

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką


Przepyszne bułeczki na śniadanie lub kolację.
Nie będę o nich się rozpisywać musicie spróbować, są puchate, 
i smakują każdemu
Przepis pochodzi z moje wypieki



Składniki :
40 dag mąki pszennej,
1 łyżka cukru,
1/4 opakowania drożdży,
1 szklanka mleka,
1 łyżka roztopionego masła,
1 roztrzepane jajko,
Nadzienie:
1/4 kostki masła,
7-8 ząbków czosnku,
spora garść pietruszki,
sól,
pieprz;

Wykonanie:


Z drożdży zrobić rozczyn (drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłe mleko i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło np. kaloryfer). Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości około 1,5 h.
Podzielić na 12 równych części. formować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę. Odstawić na 30 min.Składniki na farsz wymieszać widelcem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć wzdłuż, wcisnąć w to miejsce nadzienie. Piec około 15 min 180 stopni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)