sobota, 19 marca 2011

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe, pasują do nich dodatki słodkie i słone np. wędliny, sery. Ciasto rośnie w oczach. Będą zadowolone dzieci i dorośli :). 



Składniki:
1 i 1/4 szklanki letniego mleka,
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych  ,
niecałe 2 łyżki cukru,
1 jajko,
2 łyżki roztopionego masła + łyżka do smarowania bułek,
3/4 łyżeczki soli,
3 i 3/4 - 4 szklanki mąki pszennej,

Wykonanie:
   Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać, drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn), masło roztopić. Rozczyn dodać do mąki, dodać sól, cukier, jajko, wyrabiać ciasto. Na końcu dodać roztopione masło. Ciasto będzie bardzo klejące, ale starać się nie podsypywać zbyt dużo mąką by nie było zbyt twarde. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować bułeczki, układać na oprószonej mąką blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)