niedziela, 27 marca 2011

Rogaliki półkruche

Rogaliki z mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze je robiła, a ja jej pomagałam :). Mają piękny zapach, są pyszne prosto z piekarnika, ale i po kilku dniach, zwłaszcza z domową konfiturą, oprószone cukrem. Teraz przenoszę je do swojej kuchni, lubi je i mały i duży. 


Składniki:
5 dag drożdży,
5 łyżek cukru,
szklanka ciepłego mleka,
2 margaryny,
1 kg mąki pszennej,
1 cukier waniliowy,
4 żółtka,
konfitura,
cukier do obtaczania,
szczypta soli,

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, rozczyn, szczyptę soli, cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki na 1,5 h. Rozwałkować część ciasta na okrąg podzielić nożem na trójkąciki nakładać konfiturę, zwijać w rogaliki, maczać w białku  i cukrze. Piec 30-40 min. w 180stopniach.



2 komentarze:

  1. Bardzo bardzo kruche ;-) Zapowiadają się pysznie ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego szukałem :) dzieki za przepis pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)