Dzisiaj mam urodziny, 24 urodziny :), dziękuje za życzenia. Wczoraj był tort i małe "sto lat". Ale ciacho było pycha, wilgotne z nutką alkoholu i pełne chrupiących migdałów. Polecam szczególnie łasuchom na pewno się nie zawiedziecie.Jak zwykle wizualnie się nie popisałam, ale starałam się : D. Inspiracją było kilka przepisów przekopanych z internetu.
Składniki:
biszkopt jasnyMasa:
550 ml śmietany kremówki 30%,pół opakowani podłużnych biszkoptów,
15 dag migdałów w płatkach,
bita śmietana "Śnieżka" w proszku,
2 łyżeczki żelatyny,
Do nasączenia:
3/4 szklanki ajerkoniaku,1 kieliszek wódki, bądź innego podobnego alkoholu
Wykonanie:
Biszkopt odwrócić do góry nogami, przekroić na 3 blaty, nasączyć wymieszanymi alkoholami.Ubić śmietankę ze śnieżką, pod koniec dodając rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Migdały uprażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia. Biszkopty pokroić na małe kawałki. Odłożyć trochę bitej śmietany i migdałów do dekoracji. Wymieszać ubitą śmietanę z biszkoptami i migdałami, przełożyć biszkopta, udekorować według uznania.
Zapowiada się niezły kąsek ;-))) Palce lizać!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl