poniedziałek, 28 marca 2011

Tort Biały

Dzisiaj mam urodziny, 24 urodziny :), dziękuje za życzenia. Wczoraj był tort i małe "sto lat". Ale ciacho było pycha, wilgotne z nutką alkoholu i pełne chrupiących migdałów. Polecam szczególnie łasuchom na pewno się nie zawiedziecie.Jak zwykle wizualnie się nie popisałam, ale starałam się : D. Inspiracją było kilka przepisów przekopanych z internetu.


Składniki:
biszkopt jasny
Masa:
550 ml śmietany kremówki 30%,
pół opakowani podłużnych biszkoptów,
15 dag migdałów w płatkach,
bita śmietana "Śnieżka" w proszku,
2 łyżeczki żelatyny,
Do nasączenia:
3/4 szklanki ajerkoniaku,
 1 kieliszek wódki, bądź innego podobnego alkoholu

Wykonanie:
Biszkopt odwrócić do góry nogami, przekroić na 3 blaty, nasączyć wymieszanymi alkoholami.
Ubić śmietankę ze śnieżką, pod koniec dodając rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Migdały uprażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia. Biszkopty pokroić na małe kawałki. Odłożyć trochę bitej śmietany i migdałów do dekoracji. Wymieszać ubitą śmietanę z biszkoptami i migdałami, przełożyć biszkopta, udekorować według uznania.


1 komentarz:

  1. Zapowiada się niezły kąsek ;-))) Palce lizać!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)