Jedno z najłatwiejszych ciast, idealne do kawki. Nic prostszego, mieszasz składniki, wylewasz do formy i pieczesz, tym razem z dodatkiem wiśni
Składniki:
1 szklanka wody gazowanej,
1 szklanka oliwy,
2,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
wiśnie w cukrze( u mnie był średni słoik domowego wyrobu)
Wykonanie:
Jajka utrzeć na puch dodając cukry, dalej miksując dodać wymieszane mąki z proszkiem, wodę gazowaną i oliwę. Po wymieszaniu składników podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wylewać na środek tortownicy po dwie łyżki kakaowej masy i dwie łyżki jasnej masy, na końcu wrzucić "byle jak" wiśnie. Piec 1h w 180stopniach.
Pamiętam jak moja mama dodawała do Zebry oranżadę ;-) A Twoja oczywiście Zebra wygląda smakowicie.. zdecydowanie jest to lepszy gatunek ciast od kremowych. Mniam! Jesz ile chcesz, to odróżnia od innych ciast z dodatkiem kremu ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl