piątek, 18 marca 2011

Zebra

Jedno z najłatwiejszych ciast, idealne do kawki. Nic prostszego, mieszasz składniki, wylewasz do formy i pieczesz, tym razem z dodatkiem wiśni


Składniki:
1 szklanka wody gazowanej,
1 szklanka oliwy,
2,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
wiśnie w cukrze( u mnie był średni słoik domowego wyrobu)

Wykonanie:
Jajka utrzeć na puch dodając cukry, dalej miksując dodać wymieszane mąki z proszkiem, wodę gazowaną i oliwę. Po wymieszaniu składników podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wylewać na środek tortownicy po dwie łyżki kakaowej masy i dwie łyżki jasnej masy, na końcu wrzucić "byle jak" wiśnie. Piec 1h w 180stopniach. 



1 komentarz:

  1. Pamiętam jak moja mama dodawała do Zebry oranżadę ;-) A Twoja oczywiście Zebra wygląda smakowicie.. zdecydowanie jest to lepszy gatunek ciast od kremowych. Mniam! Jesz ile chcesz, to odróżnia od innych ciast z dodatkiem kremu ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)