wtorek, 12 kwietnia 2011

Drożdżowa strucla z powidłami

Pyyyszna drożdżówka inaczej. Pięknie rośnie i cudownie pachnie. Ciasta drożdżowe zwykle na drugi dzień robią się troszkę suche, to jest alternatywa, ponieważ powidła nadają wilgoci, w sam raz do pracy i na każdą okazję
: D . Tą struclę można zrobić na wiele sposobów, moja mam zwykle robi z kakaem zamiast powideł. Kruszonka gratis ; )

Składniki:
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g masła roztopionego przestudzonego
  • 1 łyżeczka soli
  •  25 g drożdży świeżych
  • 1 słoiczek powideł (300 g)
  • mleko do posmarowania
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 20 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
Wykonanie:

Z drożdży zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać rozczyn, mleko z jajkami, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, podczas wyrabiania dodać roztopione masło. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na jakies 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki. Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce. Pozostawić do podwojenia objętości. 
Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż się troszkę rozejdą na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką(z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 15 min do zamrażarki ). Piec 30 min w 200 stopniach. 

1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)