sobota, 2 kwietnia 2011

Chleb mieszany na drożdżach

Chlebek łatwiutki i niesamowicie pyszny, w przeciwieństwie do tych na zakwasie, nie wymaga aż tak długich przygotowań jedynie zaczątek, który odstawia się na 16 godzin : ) . Mięciutka, delikatna skórka i puszysty środek. Tylko zapomniałam skąd go wzięłam, przepis na dwa bochenki z formy keksówki.


Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej typu 650 ,
1 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki drożdży instant,
Składniki wymieszać, ciasto będzie bardzo gęste i klejące. Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
niepełna szklanka mąki żytniej razowej, najlepiej typ 2000,
3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850,
1 i 1/2 szklanki wody,
1/2 łyżki soli,
1/2 łyżeczki drożdży instant,

Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia. Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.  Bochenki posmarować olejem i obsypać mąką, odstawić na około 1h do wyrastania. Piec około 30 min w 220stopniach. 

 











1 komentarz:

  1. Uwielbiamy domowe wypieki, także jutro zamawiam Twój wypiek ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)