Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej typu 650 ,
1 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki drożdży instant,
Składniki wymieszać, ciasto będzie bardzo gęste i klejące. Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
niepełna szklanka mąki żytniej razowej, najlepiej typ 2000,
3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850,
1 i 1/2 szklanki wody,
1/2 łyżki soli,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia. Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami. Bochenki posmarować olejem i obsypać mąką, odstawić na około 1h do wyrastania. Piec około 30 min w 220stopniach.
Uwielbiamy domowe wypieki, także jutro zamawiam Twój wypiek ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl