niedziela, 31 lipca 2011

Szynka w rozmarynie

"O mój rozmarynie, rozwijaj się
O mój rozmarynie rozwijaj się

Pójdę do dziewczyny, pójdę do jedynej
Zapytam się."


Aromatyczna szynka w panierce z rozmarynu i dodatku niezastąpionego tymianku oraz czosnku bez którego obejść się nie mogę. Pyszna, soczysta, świetnie smakuje na kanapce, ale sprawdza się też jako drugie danie z dodatkiem sosu np. śliwkowego (ten kiedy indziej). Pomysł zaczerpnęłam z bardzo fajnego blogu tu klik :) 
Do tego mięsa użyłam świeżych ziół, które rosną mi na oknie. Bardzo dobry pomysł, jeśli chcemy żeby nasze potrawy były jeszcze, jeszcze bardziej doskonałe.


Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
- spora garść świeżego rozmarynu,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,


Szynkę umyć i osuszyć, natrzeć oliwą, solą i pieprzem oraz czosnkiem. Zioła drobno pokroić, rozłożyć równo na desce i obtoczyć w nich mięso, aby była w takiej panierce. Wstawić na noc przykryte do lodówki. Rano zawinąć w folię, tak żeby w środku krążyło powietrze. Piec około 1,3h w 200 stopniach (u mnie z termoobiegiem), po tym czasie, odwinąć folię, nakłuć patyczkiem po środku, jeśli wypłynie czerwony płyn to znaczy, żeby piec jeszcze zawinięte jakieś 15 min. Jeśli przeźroczysty to odwinąć polać wytworzonym sosem i przypiec na ładny kolor z góry.



5 komentarzy:

  1. Takie miesko w ziolach smakuje naprawde super, delikatne w smaku i aromatyczne, pysznie wyglada:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, taka szynka jest o wiele lepsza niż to pompowane coś ze sklepu, ja mięso pekluję czasem jeszcze w soli do peklowania (wtedy nie zmienia koloru podczas pieczenia) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wręcz idealnie.O wiele lepsza niż kupiona w sklepie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma jak aromatyczne mięsko ;-) Poproszę kawałeczek na wypróbowanie ;-)




    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)