sobota, 23 lipca 2011

Kruchy placek kokosowy z jagodami

Jesteśmy jagódki, czarne jagódki,
Mieszkamy w lesie zielonym,
Oczka mamy czarne, buźki granatowe,
A sukienki są zielone i seledynowe.

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi
Idziemy na jagody, na jagody
A nasze czarne serca, czarne serca
Biją nam radośnie bum tarara bum.

Piosenka przychodząca do głowy kiedy idę na jagody : ).  wtedy koszyk sam się napełnia. A ciacho, pyszne, z kokosowym budyniem i kokosową kruszonką. Ciasto kruche jest maślane i delikatne, można użyć też innych owoców, w oryginalnym przepisie z czereśniami, ale autorka tez proponuje inne owoce ; ) .  Przepis stąd




Kruchy spód:
- 15 dkg mąki pszennej - 10 dkg mąki ziemniaczanej 5 dkg cukru - 15 dkg masła (schłodzonego) - 1 jajko
 

Budyń kokosowy:
400 ml puszka mleka kokosowego 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego 2 budynie o smaku kokosowym
-  4 łyżki cukru 

Kruszonka kokosowa:
- 10 dkg mąki pszennej - 5 dkg mąki ziemniaczanej - 10 dkg wiórków kokosowych 5 dkg cukru - 12,5 dkg masła (schłodzonego)
Ponadto:
- 20-30 dkg jagód bądź inny owoców sezonowych
- cukier puder


Kruchy spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę, wylepić kawałkami ciasta formę. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.  Zagotować mleko kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru (jeśli budynie zawierają już cukier, nie trzeba go już dodawać). Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając, odstawić z ognia.
Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych. Na podpieczony i ostudzony spód wysypać jagody. Przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką ( odrywając ją palcami). Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, bo ciasto jest mało słodkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)