niedziela, 17 lipca 2011

Drożdżowe serca z nadzieniem jabłkowym

Pokochałam ciasto drożdżowe, a ono mi się odwzajemniło. Ktoś może powiedzieć, że nudne są te przepisy, początek jest taki sam, ale wykonanie, kształt jaki przybierają wypieki ..... poezja. Dzisiaj piękne serducha z jabłuszkiem, pyszne papierówki czerwone, które u mnie już lecą z drzewa.






Składniki:
- niepełna szklanka mleka,
- 3 czubate łyżki cukru,
- 12 g drożdży,
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej ( albo więcej, tak żeby ciasto byłe elastyczne i odchodziła od ręki)
- 1 jajko i 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 6 dkg roztopionego, przestudzonego masła,
- białko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek,
- mała butelka soku tymbark jabłko-mięta,
- 5 średnich jabłek,
- pół opakowania płatków migdałowych,
- cynamon, 

Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać podgrzanym mlekiem, odstawić na jakieś 10-15 min, aż zaczną rosnąć. Mąkę przesiać, połączyć z rozczynem z drożdży, dodać całe jajko i żółtko. Wyrabiać ciasto, pod koniec dodać roztopione masło, wyrabiać jeszcze chwilę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta, czyli na około 2 h. W tym czasie jabłka obrać pokroić na cienkie słupki, zagotować w soku do miękkości, odstawić do wystygnięcia. Po tym ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 bułeczek. Postępować według zdjęć poniżej:


 Podzielić na równe kuleczki



Rozwałkować na okrągłe placuszki



Nałożyć ostudzone jabłko, posypać migdałami i cynamonem.



Zwinąć jak naleśnika.



Złożyć na pół.




Naciąć nożem prawie do końca i wywinąć brzegi na zewnątrz.




Tak powstaną nam serduszka. Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec 180stopni z termoobiegiem jakieś 20 min, na złoty kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)