czwartek, 7 lipca 2011

Porzeczka

Ciasto z niedocenianą porzeczką czerwoną, rzadko spotykana w sklepie, częściej na targowiskach od ogrodnika, a najlepiej we własnym ogródku.  Każdy je uwielbia, znika szybciej niż je upiekę. Ma ciekawy smak, bo w połączeniu z kokosem przebijają się dwa, słodki równoważy kwaskowatość porzeczki. Spróbujcie póki są porzeczki, takie małe śliczne koraliki, jak mówi moja chrześnica Zuzia. Przepis pochodzi ze smakera, gdzie też się udzielam : ) od Wioli, polecam polecam.


Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- kostka margaryny,
- niepełna szklanka cukru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- mała torebka cukru waniliowego,
  Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.

- 4 białka + szczypta soli,
- niepełna szklanka cukru,
- budyń śmietankowy,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 400 ml śmietany 18%,
- 10 dkg wiórków kokosowych,
- 2 szklanki czerwonej porzeczki,
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier, śmietanę, budyń i mąkę, a na końcu wiórki kokosowe. Ciasto włożyć na 20 min do zamrażarki. Po tym podzielić na dwie części, formę do pieczenia wyłożyć papierem, zetrzeć na grubych oczkach połowę ciasta. Wylać masę śmietankowo- kokosową, posypać porzeczkami, zetrzeć drugą część ciemnego ciasta. Piec w 180stopniach około godzinę ( u mnie termoobieg z dolną grzałką).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)