niedziela, 24 lipca 2011

Aksamitny sernik z jagodami

Aksamitny, delikatny, rozpływający się w ustach. Niesamowicie pyszny, idealnie słodki i jagodowy. Spód z maślanych ciasteczek. Znika z mig. Sernik idealny na upały, bez dodatku masła i ani grama jajek, także mogę szczerze powiedzieć, że jest on dietetyczny.



Składniki:
- 15-20 dkg ciasteczek maślanych,
- 5 dkg masła,

Ciasteczka pokruszyć na pył , masło roztopić. Połączyć na jednolitą masę. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno tortownicy, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania mas. 


Masa serowa:
- 70 dkg sera na serniki,
- łyżka soku z cytryny,
- pół szklanki kremówki,
- 20 dkg cukru (lub mniej, bo ciasto jest słodkie)
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody,
- 25 dkg jagód,

Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę , cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Jagody zblendować. Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać jagody. Na masę ciasteczkową wylać masę serową białą, włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wylać masę jagodową. Schłodzić przez całą noc w lodówce.

1 komentarz:

  1. Sam kolor już zachwyca do zjedzenia go ;-) Nie czekałabym długo gdyby leżał taki kawałeczek przede mną ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)