Składniki:
- 15-20 dkg ciasteczek maślanych,
- 5 dkg masła,
Ciasteczka pokruszyć na pył , masło roztopić. Połączyć na jednolitą masę. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno tortownicy, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania mas.
Masa serowa:
- łyżka soku z cytryny,
- pół szklanki kremówki,
- 20 dkg cukru (lub mniej, bo ciasto jest słodkie)
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody,
- 25 dkg jagód,
Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę , cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Jagody zblendować. Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać jagody. Na masę ciasteczkową wylać masę serową białą, włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wylać masę jagodową. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Sam kolor już zachwyca do zjedzenia go ;-) Nie czekałabym długo gdyby leżał taki kawałeczek przede mną ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl