czwartek, 14 lipca 2011

Krupnik z kaszą jęczmienną

Krupnik, przekleństwo mojego dzieciństwa. Mama zawsze powtarzała, że jest bardzo zdrowa, więc trzeba było jeść. Teraz kiedy jestem już trochę starsza bardzo ją lubię i często gości na moim stole, najlepsze na żeberkach.

Składniki:
40 dkg żeberek wieprzowych,
kostka bulionowa ewentualnie, 
3 ziemniaczki,
2 pietruszki,
2 pory,
3 marchewki średniej wielkości,
4 łyżki kaszy jęczmiennej,
kilka gałązek selera,
natkę pietruszki i garść koperku,
liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego,
pieprz i sól,

Żeberka umyć podzielić na kawałki ,wrzucić do wody i gotować w między czasie odszumować. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Po około 40 min dodać kaszę jęczmienną i gotować jakąś godzinę. Do zupy wrzucić kostkę, pokrojone warzywa ( ziemniaki, marchewkę, porę w plasterki, pietruszkę w nacią). Gotować do miękkości, na koniec posypać koperkiem i pietruszką, doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)