Składniki na zaczyn zakwasowy :
- 100 g płynnego zakwasu żytniego (ożywionego kilka godzin wcześniej)
- 125 g mąki białej pszennej chlebowej
- 30 g wody
- łyżeczka drożdży instant (opcjonalnie)
Składniki zaczynu dobrze wymieszać. Umieścić w misce i szczelnie przykryć, pozostawić na 4 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. W zależności od aktywności i mocy zakwasu etap ten może potrwać dłużej, należy poczekać, aż przynajmniej podwoi objętość.
Mój zakwas był młody i wzmocniłam całą mieszankę łyżeczką drożdży instant. Zaczyn włożyć do lodówki na noc.
Następnego dnia, godzinę przed przygotowaniem ciasta chlebowego, wyjąć zaczyn z lodówki i pokroić na 10 kawałków. Zostawić pod przykryciem. (U mnie nie dało się go pokroić, bo był rzadki, więc poczekałam 2 godziny).
Składniki (już na chleb):
- 500 g mąki pszennej,
- 75 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 (razowa),
- 2,5 łyżeczki soli,
- 340 - 390 g letniej wody- czyli jakieś 1,5 szklanki
Ciasto wyłożyć na stół i zagnieść (około 12 minut). Powinno być ścisłe i delikatnie lepkie. Zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny, składając ciasto trzykrotnie podczas rośnięcia (co godzinę). Co do składnia ciasta to link piekarniatatter.blogspot.com/2008/04/skladanie-owalnych-bochenkow.html
Podzielić na 2 części i zwinąć w owalne bochenki. Oba włożyć do koszyków złączeniami do góry i pozwolić im wyrastać przez 3 godziny (można przetrzymać w lodówce przez noc). Bochenki wyłożyć na blachę wysypaną mąką i naciąć im wierzchy. W zależności od upodobań można zrobić jeden duży bochenek.
Piec w temperaturze 250ºC z parą przez 10 minut( do piekarnika włożyć naczynko z wodą najlepiej wrzącą, oprócz tego spryskać kilka razy piekarnik i chleb). Następnie zmniejszyć temperaturę do 230ºC i piec około 20 - 25 minut, aż bochenek od spodu będzie głuchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)