czwartek, 14 lipca 2011

Botwinka

Mniam, mniam,
zupa jedyna w swoim rodzaju, bo jedzona tylko kilka razy w roku, kiedy buraczki są jeszcze młode i razem z liśćmi lądują w garnku. Jest pyszna, wszystko jest młode i świeże mmm pycha.




Składniki:
40 dkg żeberek wieprzowych,
ewentualnie kostka rosołowa,
spora garść botwinki,
kilka młodych marchewek średniej wielkości,
2 pietruszki,
2 małe młode pory,
garść koperku i natki pietruszki,
2 listki selera,
2 średnie ziemniaki,
śmietana 18 %,
ewentualnie łyżeczka mąki,
pieprz, sól,

Przepis na średni garnek.
Żeberka umyć podzielić na kawałki, gotować wstępnie około 1,5h, w międzyczasie odszumować. Wrzucić ziemniaki, marchewkę i całą pietruszkę razem z nacią, zagotować, botwinkę dobrze wypłukać pokroić całą i wrzucić do zupy. Zabielić śmietaną wymieszaną z odrobiną zupy i mąki. Posypać pokrojonym koperkiem i pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)