środa, 20 lipca 2011

Pierogi z jagodami

Sezon jagodowy czas zacząć, na pierwszym miejscu pojawiają sie właśnie pierogi tak bardzo przeze mnie uwielbiane. Ciasto pierogowe wychodzi super elastyczne, bez męczącego wałkowania ciasta idzie łatwo jak z płatka. Najlepsze ze śmietanką, a po zjedzeniu mamy pięknie malowane usta na fioletowo : )



Składniki:
- mąka,
- ciepłe mleko,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- jagody,
- cukier do posłodzenia jagód,
- bułka tarta do jagód około 2 łyżek (w zależności od ilości owoców),

Mąkę, olej, mleko(podgrzane), w odpowiednich proporcjach, zagnieść tak aby ciasto było zwarte i elastyczne. Ja dałam mniej więcej25 dkg mąki, około szklanki mleka i odrobinę oleju. Jagody wymieszać z cukrem i bułką tartą. Ciasto rozwałkować na kilka milimetrów, wykrawać krążki od szklanki, nakładać owoce i składać w pierogi.  Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 2 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody. Odsączyć i zaraz podawać ze śmietanką lub masełkiem


1 komentarz:

  1. Ja też ostatnio robiłam! Pyszne ;) Szczególnie ze śmietanką, cukrem i wanilią !!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)