niedziela, 1 maja 2011

Karkówka grillowana

Grillowanie czas zacząć razem z długim weekendem majowym. Co prawda już raz grillowaliśmy, ale była tylko kiełbaska. Było też jedno ognisko i moim zdaniem grill i ognisko to dwa różne smaki, z ogniska pyszna jest kiełbaska, taka na patyku : ), a z grilla to mięsko jak ta karkówka pysznie marynowana. Smakowało wszystkim, to i wam polecam


Marynata na 4 kotlety z karkówki:
2 ząbki czosnku,
tymianek,
papryka ostra,
sól i pieprz,
pół łyżeczki tabasco lub podobnego  ostrego sosu chili,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki octy balsamicznego(ja dałam ciemny),
około pół szklanki oleju,

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać dokładnie i obtaczać w plastrach z karkówki, ułożyć jedno na drugim w misce, przykryć i odstawić na noc lub na co najmniej 7 godzin.
Smażyć na rozgrzanym grillu.

1 komentarz:

  1. Mhmh.. jak widzę dobrze przyprawiona i upieczona ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)