- 125 g miękkiego masła + plus duża łyżka,
- 125 g brązowego cukru,
- 2 torebki cukru waniliowego,- 200 g mąki,
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 50 g cukru białego,
- szczypta soli,
- 150 g siekanych orzechów ziemnych, niesolonych,
- 200 g gorzkiej czekolady,
Na ciasto utrzeć masło z cukrem brązowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać i zagnieść z utartym masłem. Ciasto włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć do formy (mniej więcej 35x25cm). Piec wstępnie 10 min temp 180( u mnie w termoobiegiem). Skondensowane mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli gotować, cały czas mieszając około 30 min, aż masa nabierze jasnobrązowego koloru i zgęstnieje. Wsypać połowę orzechów i wymieszać. Masę rozsmarować na cieście i piec kolejne 10 min. Po upieczeniu szybko posypać startą czekoladą, będzie się od razu topić, rozsmarować dokładnie, posypać resztą orzechów. Jeszcze ciepłe pokroić na batoniki.
Zapowiada się słodka uczta ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl