Składniki:
4 białka,
szczypta soli,
1 łyżeczka soku z cytryny,
25 dkg cukru pudru,
Białka ubić na sztywno mikserem dodając szczyptę soli. Powinny być tak sztywne, żeby nie spływały z miski. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednej łyżce cukru pudru i dokładnie miksować bez przerwy. Cukier dodawać powoli to bardzo ważne (tylko wtedy bezy wyjdą).
Masę nałożyć do rękawa lub szprycy, wyciskać średniej wielkości bezy (około 3-4 cm) na papier do pieczenia. Rozgrzać wcześniej piekarnik(u mnie z termoobiegiem) na 140stopni . Piec około 35-45 min, można w trakcie pieczenia wyjąć jedną i spróbować czy są już gotowe.
Później tylko jeść, ja nie mogę się im oprzeć : D
Słodkie bialutkie Maleństwa ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl