niedziela, 8 maja 2011

Murzynek

Jedno z najłatwiejszych ciast z serii "murzynkowej". Zabierałam się wczoraj do zrobienia ciasta jogurtowego, a że okazało się za mało mąki, szybko wpadłam na stronę kwestiasmaku.com i znalazłam taki fajny przepis. Pierwszy z wielu murzynków, które mam w planie zaprezentować. Oto on : )


Składniki:
20 dkg miękkiego masła,
20 dkg cukru,
25 dkg jogurtu naturalnego,
3 jaja,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
20 dkg mąki,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 sody oczyszczonej,
6 dkg kakao,
10 dkg mielonych migdałów,

Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste. Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć (miksując chwilę mikserem na małych obrotach lub mieszając delikatnie widelcem) z utartym masłem oraz masą jajeczną. Składniki najlepiej delikatnie mieszać dodając je na przemian, podzielone na 3 partie. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 min. Całkowicie ostudzić, wyjąć z foremki. Moje uwagi to takie, że masło, cukier ubiłam, i dodałam do tego jogurt, jajka, wanilię, a później mąkę z resztą suchych składników.



1 komentarz:

  1. Oj tak, lubimy lubimy i bardzo chętnie piekę tego typu ciasta ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)