wtorek, 10 maja 2011

Chleb Z San Francisco

Chleb ten jest chyba najłatwiejszym z serii chlebów na zakwasie. Mięciutki, cieniutka skórka, i mięsisty środek. "Przerobię" chyba wszystkie chlebusie z blogu mojewypieki.blox.pl bo przepisy są pyszne : )



Składniki:
2 łyżeczki drożdży instant
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
pół łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 i 1/4 łyżeczki soli250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody


Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić na 15 minut. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić na jakieś 45 min. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Przelać do keksówki, odstawić aby urosło na jakieś 1,5- 2h. Można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200ºC i piec kolejne 35 minut.

1 komentarz:

  1. Jak widać, domowe najlepsze.. a do tego masełko ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)