środa, 27 kwietnia 2011

Naleśniki opiekane z serem

Pyszne naleśniki dzieciństwa, pięknie pachną, są chrupiące, a co najlepsze najszybszy obiad lub przekąska :). Wiem, że naleśniki każdy potrafi i zrobienie ich jest błahostką, ale na pewno jest ktoś kto nie umie ich robić lub ma problemy z udoskonaleniem :). To moje naleśniczki...


Składniki na ciasto:
1 jajko,
mąka,
szczypta soli,
pół szklanki wody gazowanej,
mleko,
Połączyć składniki tak, żeby osiągnęły konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię, przed każdym naleśnikiem natłuszczać patelnie kawałkiem słoniny.
Nadzienie:
20 dag sera białego tłustego lub półtłustego,
1 żółtko,
cukier waniliowy,
cukier puder,
Połączyć składniki, dosłodzić wg uznania.
Na usmażone naleśniki nałożyć farsz zwinąć, smażyć na maśle do zrumienienia, posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)