wtorek, 13 grudnia 2011

Kandyzowana skórka z cytrusów w czekoladzie

Tak pyszne, że znika z pudełka nim skończy się ulubiony serial ; ), smakuje jak najlepsza galaretka w pysznej gorzkiej lub mlecznej czekoladzie. Wykorzystać możemy każdy cytrus, ja użyłam cytrynę i pomarańczę, owoce powinny mieć w miarę grubą skórkę. Część skórek odłożyłam do świątecznego keksa. Nie wiedziałam, że takie to dobre..... naprawdę !! Przepis stąd




Składniki:
- 1 pomarańcz,
- 1 cytryna,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody,
- 200g gorzkiej lub mlecznej czekolady,

Owoce dokładnie umyć, a najlepiej wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą. Odkroić część białego albedo jest gorzkie. Pokroić w 1 cm paski. Zalać gorącą woda i gotować około 15-20 min, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.

W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać skórkę i suszyć na kratce lub papierze do pieczenia. 




2 komentarze:

  1. Pyszna!
    Idealna na świąteczne podjadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Święta święta i po świętach, nie ma to znaczenia.. taki przysmak jest dobry na każdy czas :-))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)