wtorek, 6 grudnia 2011

Drożdżowe kłosy

Wyśmienite drożdżówki z nadzieniem z jabłek i dodatku cynamonu. Pięknie splecione w kłosy ucieszą niejedno oko. W taki sposób można spleść także kruche ciasto lub francuskie. Znikają w mig : )



Składniki:
- 2,5 dkg drożdży,
- 3 czubate łyżki cukru,
- niepełna szklanka mleka,
- całe jajko i żółtko,
- 3 szklanki mąki, 
- szczypta soli,
- 6 dkg masła,
- 3-4 większe jabłka,
- cynamon,
- mleko do posmarowania bułeczek,

Cukier rozetrzeć z drożdżami, mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami. Odstawić, aż zacznie się pienić. Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtko, rozczyn z drożdży i sól. Połączyć składniki. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Miksując(wyrabiając) ciasto dodać masło. Może być klejące, nie bardzo, ale trochę. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.  Po tym lekko wyrobić podzielić na około 9-10 kulek. W między czasie jabłka obrać zetrzeć na tarce do warzyw, odcisnąć nadmiar wody, doprawić cynamonem. Każdą kulkę rozwałkować nakładać po środku wzdłuż nadzienie i postępować jak obrazki poniżej. 
 


Tak złożone bułeczki posmarować mlekiem i piec w 200stopniach do zezłocenia.



 
 
 

3 komentarze:

  1. idealnie trafiłaś! bo właśnie dzisiaj widziałam przepis na struclę jabłkową i chciałam zrobić właśnie takiego kłosa! dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! I do tego wspaniały fotograficzny instruktarz ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)