Składniki:
- 2,5 dkg drożdży,
- 3 czubate łyżki cukru,
- niepełna szklanka mleka,
- całe jajko i żółtko,
- 3 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- 6 dkg masła,
- 3-4 większe jabłka,
- cynamon,
- mleko do posmarowania bułeczek,
Cukier rozetrzeć z drożdżami, mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami. Odstawić, aż zacznie się pienić. Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtko, rozczyn z drożdży i sól. Połączyć składniki. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Miksując(wyrabiając) ciasto dodać masło. Może być klejące, nie bardzo, ale trochę. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Po tym lekko wyrobić podzielić na około 9-10 kulek. W między czasie jabłka obrać zetrzeć na tarce do warzyw, odcisnąć nadmiar wody, doprawić cynamonem. Każdą kulkę rozwałkować nakładać po środku wzdłuż nadzienie i postępować jak obrazki poniżej.
Tak złożone bułeczki posmarować mlekiem i piec w 200stopniach do zezłocenia.
idealnie trafiłaś! bo właśnie dzisiaj widziałam przepis na struclę jabłkową i chciałam zrobić właśnie takiego kłosa! dziękuję :)
OdpowiedzUsuńpięknie zaplecione
OdpowiedzUsuńPycha! I do tego wspaniały fotograficzny instruktarz ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl