Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 100 g masła miękkiego,
- 100 g brązowego cukru,
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy,
- 1 jajko,
- cukier i cynamon do posypania ciasteczek,
Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem. Dodać miękkie masło w kawałeczkach i jajko, odstawić troszkę białka do posmarowania ciastek. Wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto dość cienko, wycinać świąteczne kształty. Układać na papierze do pieczenia, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w 180-200 stopniach około 10 min.
Uwielbiam wypieki z dodatkiem cynamonu!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl