piątek, 16 grudnia 2011

Makowe serduszka

Pyszne, mega kruchutkie z dodatkiem laski wanilii i maku. Masło jest ważnym składnikiem, dlatego odradzam zamienianie go na margarynę. Pod względem wałkowania jest to praca dla cierpliwych, kiepsko się formuje, ale smakiem wynagradza : ). Idealne do świątecznej kawki. Przepis stąd



Składniki:
- 240g mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g zimnego masła,
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- 4 łyżki suchego maku,
- szczypta soli,
- cukier puder do obtaczania upieczonych ciasteczek,


Mąkę przesiać, dodać ziemniaczaną, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii. Masło pokroić w kostkę i posiekać na drobne kawałki z mąką. Dodać mak, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na godzinę. Po tym delikatnie rozwałkować (ja robiłam to bardziej na zasadzie delikatnego rozgniatania, bo jest bardzo kruche). Wykrajać gwiazdki, serduszka lub podobne. Piec w 170-180 stopniach około 10 min. Ostudzić i obtaczać w cukrze pudrze z jednej strony.

1 komentarz:

  1. Mhmh.. ale u Ciebie ciasteczkowo.. zostanę tu i wypróbuję Twoje wypieki :-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)