Składniki:
- 1 pomarańcz,
- 1 cytryna,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody,
- 200g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
Owoce dokładnie umyć, a najlepiej wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą. Odkroić część białego albedo jest gorzkie. Pokroić w 1 cm paski. Zalać gorącą woda i gotować około 15-20 min, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać skórkę i suszyć na kratce lub papierze do pieczenia.
Pyszna!
OdpowiedzUsuńIdealna na świąteczne podjadanie.
Święta święta i po świętach, nie ma to znaczenia.. taki przysmak jest dobry na każdy czas :-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl