czwartek, 15 grudnia 2011

Kurczak w porach

Maślany kurczak w delikatnym sosie z porów, lekki i syty obiad. Podane z ziemniaczkami zadowoli każdego, a tymianek i estragon świetnie podkreślą smak. Robi się w mig : )



Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1/4 kostki masła,
- tymianek, oregano, estragon,
- 4 średnie pory,
- pół szklanki śmietany kremówki,
- sól, pieprz, 

Od pora odciąć ciemniejsze części, naciąć prawie do końca na krzyż, tak najlepiej myje się pory, pokroić. Część masła roztopić w rondelku, dodać warzywa. Dusić do miękkości a w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i estragonem. Pod koniec dodać śmietankę i chwilę poddusić.
Filety umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć na maśle. Pokroić w paski i dodać do sosu. Podawać z ziemniaczkami.

1 komentarz:

  1. W porach? Jeszcze nie pichciłam, wygląda zachęcająco :-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)