Maślany kurczak w delikatnym sosie z porów, lekki i syty obiad. Podane z ziemniaczkami zadowoli każdego, a tymianek i estragon świetnie podkreślą smak. Robi się w mig : )
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1/4 kostki masła,
- tymianek, oregano, estragon,
- 4 średnie pory,
- pół szklanki śmietany kremówki,
- sól, pieprz,
Od pora odciąć ciemniejsze części, naciąć prawie do końca na krzyż, tak najlepiej myje się pory, pokroić. Część masła roztopić w rondelku, dodać warzywa. Dusić do miękkości a w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i estragonem. Pod koniec dodać śmietankę i chwilę poddusić.
Filety umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć na maśle. Pokroić w paski i dodać do sosu. Podawać z ziemniaczkami.
W porach? Jeszcze nie pichciłam, wygląda zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl