Aromatyczna zupa, słodki smak cebuli przebity czosnkiem i ostrą papryką. Nam bardzo smakowała, zwłaszcza dlatego, że zupę zapieka się w piekarniku z serem. Jest bardzo rozgrzewająca, w sam raz na naszą pogodę za oknem. Tymianek to główna przyprawa tutaj, wszystko razem pięknie pachnie. Przepis z książki "Tradycyjna kuchnia polska". Smacznego !!!
Składniki:
- 400 g białej cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- pół kostki masła,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- 1 litr bulionu mięsnego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz,
- bagietka,
- 100 g pikantnego sera żółtego,
Obrać i pokroić cebulę w piórka, 3 ząbki czosnku w kostkę. Czosnek zrumienić na maśle, następnie dodać cebulę dusić aż zmięknie. Zalać winem i zredukować płyn o połowę. Dodać bulion, gotować około 30 min na małym ogniu. Na 5 min przed końcem gotowania dodać tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na grubsze kromeczki. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, położyć bagietkę, posypać startym serem i zapiekać około 5-6 min.
oj zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńO zupie cebulowej też myślałam, ale bardziej wolałam czosnkową dzisiaj zrobić :)
OdpowiedzUsuńW sam raz dla mnie ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl