środa, 1 czerwca 2011

Bułeczki z serkiem wiejskim

Bułeczki  mięciutkie, rewelacyjne w smaku. Zadajcie sobie jedno pytanie : Dlaczego by ich nie spróbować? To do roboty ; ). Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów mojewypieki



Składniki: 
-3 dkg świeżych drożdży 
-1/2 szklanki ciepłej wody 
-1/4 szklanki brązowego cukru 
-2 łyżeczki soli 
-2 łyżki stopionego masła 
-1 szklanka serka wiejskiego (tego z granulkami) 
-2 jaja 
-2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej ( u mnie była to graham) 
-2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej 
-roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka - do posmarowania 
-sezam, mak, siemię lniane - do posypania

 W misce rozczynić drożdże w letniej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (zmiksować tak, żeby nie było grudek), jajka, mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości . Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na oprószoną mąką blachę, w pewnej odległości od siebie, sporo urosną. Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią.

 

1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)