Składniki:
- niepełna szklanka mleka,
- 3 czubate łyżki cukru,
- 12 g drożdży,
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej ( albo więcej, tak żeby ciasto byłe elastyczne i odchodziła od ręki)
- 1 jajko i 1 żółtko,
- szczypta soli,
- 6 dkg roztopionego, przestudzonego masła,
- białko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek,
- truskawki i poziomki około 2 szklanek
Kruszonka:
- paczka cukru waniliowego,
- łyżka cukru,
- ćwiartka miękkiej margaryny,
- mąka,
Ze składników wyrobić kulkę, wstawić na chwilkę do zamrażarki.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać podgrzanym mlekiem, odstawić na jakieś 10-15 min, aż zaczną rosnąć. Mąkę przesiać, połączyć z rozczynem z drożdży, dodać całe jajko i żółtko. Wyrabiać ciasto, pod koniec dodać roztopione masło, wyrabiać jeszcze chwilę, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta, czyli na około 2 h. Po tym ciasto krótko wyrobić, podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe, ale dosyć płaskie bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nałożyć truskawki i poziomki. Posmarować białkiem z mlekiem, i posypać obficie kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)