czwartek, 23 czerwca 2011

Kolorowiec

Ciasto łatwe i jednym słowem pycha, bo kto nie lubi bitej śmietany, biszkoptu i galaretki w cukrze. Galaretki kojarzą mi się z dzieciństwem, zawsze smakowały, chociaż sam cukier : )





biszkopt jasny i biszkopt ciemny

Składniki:
- śmietanka kremówka 1 L,
- galaretka w cukrze 40 dkg,
- łyżeczka cukru pudru,
- żelatyna 3-4 łyżeczki,
- do nasączenia około pół szklanki wódki,
Na polewę można użyć rozpuszczoną czekoladę(10 dkg) z masłem(6dkg) w kąpieli wodnej i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. 

 Kremówkę ubić, dodając rozpuszczoną żelatynę (żelatynę najlepiej rozpuszczać w kąpieli wodnej, wtedy nie będzie grudek). Galaretki pokroić w kosteczki, oprószyć cukrem pudrem, wtedy się nie kleją do siebie, wymieszać z bitą śmietaną. Ciemnego biszkopta przekroić na wzdłuż. Przełożenie: ciemny biszkopt, masa, jasny biszkopt, masa, ciemny biszkopt, polewa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)