czwartek, 9 czerwca 2011

Łosoś z koperkiem pieczony w folii

Łosoś, piękny różowy kolor i ten smak, ta ryba jest moim faworytem, przepyszna z dodatkiem masła, świeżego tymianku i koperku. Ma mnóstwo witamin, a pieczona na parze lub w folii najzdrowsza jaka może być : D. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i sałatą skropioną oliwą.



Składniki ( dla dwóch osób):
- filet z łososia,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- papryka ostra,
- garść świeżego tymianku i koperku,
- masło,
- cytryna,

Łososia podzielić na dwie części, skropić cytryną, solą i pieprzem. Uciąć kawałek folii aluminiowej, posmarować ją masłem, ułożyć na niej rybę. Posypać obficie papryką, tymiankiem i koperkiem. Wycisnąć po dwa ząbki czosnku na każdy kawałek, ułożyć skrawki masła. Zawinąć folię w paczuszki tak żeby w środku było powietrze. Piec z termoobiegiem w 200stopniach około 20 min. 




2 komentarze:

  1. Musi być naprawdę pyszny i delikatny! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli mówimy o łososiu to jestem za ;-) Poproszę jutro na obiadek ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)