środa, 8 czerwca 2011

Ptysie z truskawkami

Ptysie to takie uniwersalne ciasto, bo można zrobić z niego groszek ptysiowy do pysznej zupki, albo karpatkę. Innym razem właśnie ptysie, do nich pasuje masa budyniowa, tutaj mamy kremówkę z truskawkami.



Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 125 g margaryny lub masła,
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka,
Krem:
-0,5 litra kremówki,
- 2 łyżki czerwonej galaretki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody,
- około szklanki truskawek drobno pokrojonych,

W rondelku gotujemy wodę z margaryną, na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, po tym czasie ciasto zmiksować końcówkami haki z jajkami, dodając jajka po jednym. Wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy bądź kładziemy łyżką. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut. Po upieczeniu przekroić na pół. Nadziewamy ubitą kremówką z galaretką i wymieszanymi truskawkami. Wychodzi około 30stu ptysiów. 


1 komentarz:

  1. Mhmh.. przekonałaś mnie, będę musiała przygotować takie Maleństwa ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)