Sezon truskawkowy trwa, choć w niektórych ogródkach już chyli się ku końcowi. Sorbet, czyli takie mrożone truskawki, ale jakie pyszne. Najłatwiej wychodzą przy pomocy maszyny do lodów, ja takiej jeszcze nie posiadam, ale jest rozwiązanie. Jak będzie wam się chciało co pół godziny mieszać to przepis dla was, no chyba że macie maszynę do lodów : ). Przepis stąd
Składniki:
- 80 dkg truskawek, mogą być mrożone,
- 2 kopiaste łyżki cukru, można więcej w zależności od upodobań,
- 1/3 szklanki soku z cytryny,
- 1 łyżka wódki,
Wszystkie składniki zblendować, schłodzić w lodówce. Resztę zrobi maszyna do lodów. Bez maszyny: ochłodzoną masę przelać do pojemnika, umieścić w zamrażarce. Gdy będzie się mroziło tak co pół godziny zamieszać sorbetem (miksować), żeby nie powstawały kryształki lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)