piątek, 30 września 2011

Jesienne francuskie trójkąty

Polska złota jesień w pełni, jest tak piękna, że dech zapiera. W kolorach tej pięknej pory roku zrobiłam złote trójkąty z gotowego ciasta francuskiego. Nadziane jabłkiem i jego nieodłącznym, pachnącym przyjacielem jaki jest cynamon, mój ulubiony... a do tego jeszcze chrupiące migdały i rodzynki z aromatem cytryny. Przekąska do szybkiego zrobienia.


Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- garść rodzynek,
- sok i skórka z połowy cytryny,
- 3 łyżki migdałów w płatkach,
- cynamon,
- łyżeczka mąki,
- roztrzepane jajko do posmarowania,
- pół szklanki cukru pudru,
- odrobina ciepłej wody,

Ciasto podzielić na kilka większych kwadratów. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem i skórką z cytryny. Dodać migdały, rodzynki, mąkę i cynamon, wymieszać. Nadzienie wykładać na ciasto, składać w trójkąty, docisnąć widelcem brzegi, na środku wyciąć małą dziurkę, żeby nadmiar wody odparował. Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor w około 200stopniach. Cukier puder wymieszać z odrobiną wody, konsystencja powinna być dosyć gęsta. Posmarować upieczone ciastka.



1 komentarz:

  1. Ciasto francuskie jest wyjątkowe.. tyle rzeczy można z nim komponować.. a smak i tak pozostaje zawsze cudowny ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)