piątek, 7 października 2011

3bit

Po prostu biszkopt kakaowy, przełożony masą krówkową, budyniową, herbatnikami nasączonymi alkoholem, pokryte kremówką z czekoladą.Warte grzechu.


Upiec biszkopt stąd 


Masa budyniowa:

- 0,5 L mleka,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 6 żółtek,
 - kostka margaryny lub masła,

Połowę mleka zagotować z cukrami, a mąkę i żółtka rozmieszać z resztą  mleka, z tego ugotować budyń. Odstawić do ostudzenia, masło utrzeć na puch, dodając budyń.

- 4 paczki herbatników,
- wódka rozcieńczona wodą pół na pół,
- śmietanka kremówka,
- masa krówkowa,
- kilka kostek czekolady,

Biszkopt przekroić wzdłuż, wykładać po kolei:  połowę masy z budyniu, herbatniki nasączone, masa krówkowa, herbatniki, druga część masy budyniowej, biszkopt. Na wierzch ubitą kremówkę (można dodać żelatyny), zetrzeć czekoladę na tarce.






2 komentarze:

  1. Owszem, są przepyszne i strasznie zachęcają do konsumpcji ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)