Ciasto:
- 10 dkg maku,
- 15 dkg wiórek kokosowych,
- 6 białek,
- szklanka cukru,
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Wymieszać z suchym makiem i wiórkami. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka około 20 min w 180stopniach.
Masa I:
- 0,5 L mleka,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 6 żółtek,
- okrągłe biszkopty,
- kostka margaryny lub masła,
- 2 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki,
Połowę mleka zagotować z cukrami, a mąkę i żółtka rozmieszać z resztą mleka, z tego ugotować budyń. Odstawić do ostudzenia, masło utrzeć na puch, dodając budyń i alkohol. Masę wyłożyć na kokosowe ciasto. Ułożyć biszkopty.
Masa II:
- czerwona galaretka,
- 0,5 L śmietany kremówki,
Galaretkę rozpuścić 1,5 szkl. wody, odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Masę wylać na biszkopty. Ostawić ciasto do lodówki do przegryzienia się.
Kibi, to ciacho wydaje się być bardzo, bardzo dobre. Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńPiszę się na taki wypiek ;-)) POczęstuję się
OdpowiedzUsuń!
www.przysmakiewy.pl