niedziela, 18 września 2011

Różowa Pantera

W międzyczasie wypieków z owocami różnymi zrobiłam to ciacho, przepis dostałam od Oli. Mówiła, że ciasto jest pyszne i miała rację : ). Kokosowo-makowy spód, budyń z wiejskich jajek z dodatkiem alkoholu i puszysta pianka. Wszystkie składniki znane, także zachęcam do zrobienia ! : )



 Ciasto:
- 10 dkg maku,
- 15 dkg wiórek kokosowych,
- 6 białek,
- szklanka cukru,

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Wymieszać z suchym makiem i wiórkami. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka około 20 min w 180stopniach.

Masa I:
- 0,5 L mleka,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 6 żółtek,
- okrągłe biszkopty, 
- kostka margaryny lub masła,
- 2 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki,

Połowę mleka zagotować z cukrami, a mąkę i żółtka rozmieszać z resztą  mleka, z tego ugotować budyń. Odstawić do ostudzenia, masło utrzeć na puch, dodając budyń i alkohol. Masę wyłożyć na kokosowe ciasto. Ułożyć biszkopty. 

Masa II:
- czerwona galaretka,
- 0,5 L śmietany kremówki,

Galaretkę rozpuścić 1,5 szkl. wody, odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Masę wylać na biszkopty. Ostawić ciasto do lodówki do przegryzienia się.




2 komentarze:

  1. Kibi, to ciacho wydaje się być bardzo, bardzo dobre. Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piszę się na taki wypiek ;-)) POczęstuję się
    !


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)